Să mergi la un psiholog în ziua de azi nu este doar o modă, sau o necesitate impusă de vreo boală.
Oricare dintre noi poate avea la un moment dat nevoie de consiliere specializată pentru a depăşi o perioadă mai dificilă din viaţă, cum ar fi stresul de la locul de muncă, probleme emoţionale, probleme de relaţionare, probleme de cuplu sau cu copiii.
Nu este o rușine să afirmi că participi la ședințe de consiliere psihologică, așa cum nu este rușine să afirmi că mergi la stomatolog. Întotdeauna, indiferent cum pare în ochii celor din jur, alege să urmezi calea corectă și apelează cu încredere la specialist, atunci când este nevoie.
Dacă te întrebi ce poți discuta cu psihologul tău, află că rspunsurile sunt nenumărate!
Poți discuta despre viața ta de zi cu zi, poți discuta despre activitățile de la serviciu și vei fi uimit(ă) de ce resurse vei descoperii , vei putea imbunatatii relatiile cu cei din jur dar mai ales relatia si comunicarea cu tine insusti, facand aceste lucruri pentru tine inseamna sa te respecti pe tine insuti, inveti sa valorifici si sa apreciezi singuratatea, timpul petrecut cu tine. Daca ai o relatie buna cu tine insuti, nu te mai simti singur niciodata.
Trebuie să știi că psihologii sunt axați pe anumite tipuri de consiliere, precum:
- Consiliere psihologică educațională – orientată spre consiliere privind cariera, orientarea profesională
- Consiliere psihologică juridică
- Consiliere psihologică oncologică
- Consiliere psihologică de cuplu
- Consiliere psihologică de familie
Psihologul tău este un om cu care vei avea mereu o formă specială de comunicare, care te va asculta și va preveni situațiile de criză, păstrând confidențialitatea informațiilor primite de la tine.
Printre calitățile unui bun consilier psihologic vei regăsi empatia și intuiția, acestea fiind baza unei colaborări reușite. Un bun psiholog nu îți va fi ca un prieten, sau ca un părinte, însă mereu veți putea comunica liber și onest.
Simțul umorului este una din calitățile de dorit la un psiholog. Un psiholog cu simțul umorului acasă va ști mereu să te ajute să ieși dintr-o situație stingheră, continuând ședința de consiliere cu ușurință.
Este foarte important să mergi cu drag și cu destindere la psiholog, să poți discuta deschis despre orice subiect și după fiecare ședință să poți pleca acasă cu convingerea că resursele tale și capacitatea de vindecare, de depășire a dificultății sunt tot mai abundente.